Etappe 20 Vuelta a Espana vandaag. De Franse renner Pierre Latour is gisteren winnaar geworden van de twintigste etappe van de Vuelta. In een kat- en muisspel op de eindklim op de Aitana had Latour het sterkste eindschot. Hij liet Darwin Atapuma en Fabio Felline achter zich. Robert Gesink had zijn zinnen op deze rit gezet en werd uiteindelijk vijfde.

Wed op de Vuelta – Voorspel en win bij 888sport – Onderaan meer

Etappe 20 Vuelta 2016

Luis Léon Sánchez, Latours landgenoot Rudy Molard en Darwin Atapuma gingen allen in de aanval op de 21 kilometer-lange eindklim op de Alto de Aitana en ook Gesink deed een poging om weg te komen bij het voorste groepje renners. Daarachter probeerde Chris Froome weg te komen bij Nairo Quintana om hem de eindzege nog uit handen te nemen, maar de kleine Colombiaan pareerde elke aanval van de Brit van Sky. Ook Contador en Chaves reden in dat groepje: Chaves kwam weg en Contador moest passen waardoor de mannen in het klasement van plek wisselden en Chaves de derde plaats op het podium terugveroverde.

De enige etappe die nu nog op de kalender staat, is de eindrit net een circuit door de straten van Madrid die feestelijk eindigt bij de Cibeles-fontein nabij het Prado – waar de winnaar van de laatste rit en die van de diverse klassementen gehuldigd zullen worden.

Etappe 21 Vuelta 2016: Las Rozas – Madrid, 104 km

Vandaag wordt de laatste rit in de Vuelta gereden, een vlakke rit naar Madrid van 104 km waarin de sprinters om de laatste dagzege strijden. Alleen in het begin glooit het landschap wat meer, bij Las Matas zit er een heuveltje met een hoogteverschil van zo’n 100 meter,

Na 46 kilometer komen de renners aan in Madrid alwaar een stratencircuit is uitgezet waarop tien rondjes van 6,8 km worden gereden. De straten en avenidas waarover wordt gereden zijn breed maar er zitten wel een aantal lussen van 180º in het parcours. Bij de tweede doorkomst over de finishlijn die is getrokken op de Plaza de Cibeles, wordt er geklokt voor de tussensprint en kunnen de laatste tussensprintpunten voor het puntenklassement worden verdiend. Ook aan de finish zijn er nog punten te verdelen.

De groene puntentrui zit bij aanvang van de laatste etappe met 100 punten om de schouders van Fabio Felline (Trek); Quintana staat tweede met 97 punten, Alejandro heeft met 93 punten de derde plaats. Theoretisch kan er nog wat verschuiven in dit klassement.

Wat na gisteren niet meer zal veranderen, is het bergklassement dat is gewonnen door Omar Fraile (Dimension Data) met 58 punten. Kenny Elisonde werd tweede met 57 punten en Robert Gesink werd derde met 37 punten.

Het algemene eindklassement ligt feitelijk ook al vast, want een coup plegen in de slotetappe is simpelweg ‘not done’. Nairo Quintana behield zijn gisteren voorsprong van 1:21 minuut op Chris Froome en Esteban Chaves ging op de valreep Alberto Contador voorbij om de derde plaats te heroveren. De laatste ritzege is voor de sprinters en de klassementsmannen zullen samen in het grote peloton over de streep komen.

Wedden op Vuelta

Wedden op wielrennen vandaag?Welke sprinter gaat de slotetappe winnen? Jean Pierre Drucker zat al enkele malen dicht bij de winst en won de zestiende etappe. 888sport noteert 6,00 voor de Luxemburger en met 4,00 is hun favoriet de jonge Deen Magnus Cort Nielsen. Nikias Arndt heeft odds staan van 5,00, evenals Gianni Meersman. Daniele Benatti noteert 13,00.