Etappe 20 Vuelta a Espana vandaag. Chris Froome zette gisteren de snelste tijd neer in de individuele tijdrit van 37 kilometer tussen Xàbia en Calpe. De renner van Sky zette een tijd op de klok van 46:33 en was daarmee 44 seconden sneller dan Jonathan Castroviejo die tweede werd.

De Zweed Tobias Ludvigsson werd verrassend derde. Nairo Quintana verloor tijd op Froome. Hij had 2:16 minuten meer nodig dan de Brit maar behield de leiding in het algemeen klassement. Quintana heeft nog een marge van 1:21 op Froome die tweede blijft in het algemeen klassement.

Wed op de Vuelta – Voorspel en win bij 888sport – Onderaan meer

Quintana verliest tijd

Quintana zei na afloop van de tijdrit dat hij “een beetje meer” tijd had verloren dan hij had gehoopt. “Maar ik had al ingecalculeerd dat ik zo’n 3 minuten voorsprong nodig had”. Dat bleek een goede inschatting, want Froome pakte met zijn snelste tijd 2:16 minuten terug op Quintana. Hij heeft vertrouwen in de laatste bergrit die vandaag wordt gereden. “Ik moet alleen op Chris letten, maar ik heb een goed team om het te doen,” aldus de kleine Colombiaan.

Alberto Contador

Ook Alberto Contador reed een sterke tijdrit waarin hij een halve minuut op Quintana pakte met een achtste plaats en een tijd die +1:57 langzamer was dan die van Froome. Snel genoeg om Esteban Chaves van het podium te stoten. ‘El Pistolero’ komt nog 3:43 tekort op Quintana.

De grote finale in de Vuelta a España 2016 belooft er een vol spanning te worden. In plaats van groter te worden, zijn de tijdsverschillen bovenin het klassement door de tijdrit alleen maar kleiner geworden – en daarmee heeft de organisatie van de Vuelta een gouden zet gedaan om de koers tot het einde spannend te houden. Vandaag staat er nog een klimrit op het programma met een hele taaie aankomst, waarna morgen nog de wordt vlakke slotrit naar Madrid volgt.

Etappe 20 Vuelta 2016: Benidorm – Alto Aitana, 193.2 km

De voorlaatste rit in de Vuelta van 2016 is 193,2 kilometer lang en telt vijf cols. De aankomst ligt bovenop de Alto de Aitana die het etiket HC voor buitencategorie draagt – en waar de renners voor de laatste keer in deze Vuelta bergop finishen na een lange klim van 21 kilometer aan gemiddeld 5,9%. Het vertrek vanuit Benidorm is om 12:18 uur en de aankomst op de Aitana is rond 17.40 uur gepland. De tussensprint voor de puntentrui wordt in Alcoi gereden op de doorkomst van 121 km.

Cols Vuelta 2016

31.0 km – Coll de Rates; 13 km klimmen aan 3% – Cat.2
62.0 km – Alto de Vall de Ebo; 8 km klimmen aan 5.4% – Cat.2
82.6 km – Alto de Tollos; 4.1 km klimmen aan 5.9% – Cat.2
148.4 km – Pto. de Tudons; 7.1 km klimmen aan 5.3% – Cat.2
193.2 km – Alto de Aitana; 21 km klimmen aan 5.9% – Cat. HC

Na de eerste klim over de Coll de Rates volft een vlak stukje waar we ontsnappingen kunnen verwachten, alvorens de Alto de Vall de Ebo volgt. Ook dit is geen hele moeilijke klim, en dat geldt ook voor de twee andere cols van de tweede categorie die nog volgen voordat de lange zware eindklim wordt ingezet. De gemiddelde stijging is net geen 6% maar er zitten wel lastige stukken in van o.a. 13,3% De finish ligt naast het centrum van de nationale Spaanse luchtmacht.

Strijd tussen Quintana, Froome en Contador

Er zijn twee scenario’s mogelijk. In het eerste wordt het een directe strijd tussen de klassementsmannen Quintana, Froome, Contador en eventueel Chaves. In het andere blijven de klassementsmannen op elkaar zitten letten en laten ze de overwinning over aan een renner die geen bedreiging vormt. Iemand als Robert Gesink bijvoorbeeld, die deze rit heel hoog op zijn verlanglijstje heeft gezet.

Wedden op Vuelta

Wedden op wielrennen vandaag? Gesink noteert 6,00 voor de overwinning in de laatste bergrit van deze Vuelta. Quintana, die favoriet blijft voor de eindzege, noteert 6,00 voor winst op de Aitana, evenals Froome 4,75 die noteert. Contador krijgt odds van 8,00 mee bij 888sport, en Chaves noteert 13,00 voor de etappeoverwinning.Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!