Wielernieuws Vuelta a España. Er worden steeds meer details bekend over de Vuelta a España van komend jaar. De start is in Galicië alwaar vijf etappes worden gereden. De derde etappe begint in Marin en eindigt in de hoogte bij de Mirador de Ézaro en Alicante zal het decor vormen voor een tijdrit. Ook zal er na jaren weer een echt Baskisch wielerteam meedoen.

Ploegentijdrit Vuelta a España

Op 20 Augustus vertrekt de Vuelta vanuit Ourense voor een ploegentijdrit. De tweede etappe eindigt in Pontevedra en de derde rit op de Ézaro, een klim met een gemiddelde helling van 14,1% en uitschieters naar 29%. In 2012 was de Ézaro ook plek van aankomst. De vierde etappe gaat weg in Betanzos en eindigt in San Andrés de Teixido (Cedeira). De laatste van de vijf ritten door Galicië zal eindigen in Lugo.

Twee koninginnenritten Vuelta

Ook keert de Vuelta a España in 2016 terug naar de provincie León met twee etappes aan het einde van de eerste lange week. Beide zijn de kroon ‘koninginnenrit’ waardig. De achtste etappe vertrekt uit de omgeving van Zamora en eindigt op de Camperona – een extreem steile klim met een gemiddelde van 10%, stukken van 28% en in de laatste drie kilometer zijn er stukken van 16,1, 16,4 en 12,5%.

Daags erna wordt er vertrokken vanuit Cistierna en rijdt het peloton via Riaño en de Puerto de la Tarna Asturias binnen waar de negende rit eindigt op de Alto del Naranco nabij Oviedo waarna de eerste rustdag zal plaatsvinden.

Tijdrit Vuelta a España

Naast de ploegentijdrit waarmee de Vuelta 2016 begint, zal er later ook nog een tijdrit in Marina Alta in Alicante worden gereden, De start daarvan is in Jávea (Xàbia) waarna de plaatsen El Poble Nou de Benitatxell, Teulada-Moraira, Benissa worden aangedaan voordat de finish in Calp wordt bereikt. Deze route is zo uitgedacht om het publiek optimaal te kunnen laten genieten, zei Eduardo Dolón, die verantwoording draagt voor de ontwikkeling van het toerisme in Alicante.

In de laatste week zou er een etappe kunnen eindigen in Urdazubi-Urdax dat in de noordelijke provincie Navarra is gelegen. Het wordt een klim door bergachtig gebied die niet te zwaar is na de Pyreneën. Unipublic, de organisator van de Vuelta a España, studeert daar nog op. “De bedoeling is om in Navarra aan te komen voor een finish van een rit die vanuit Frankrijk vertrekt, in het derde blok van de wedstrijd en tegen het weekend aan, of vrijdag of op maandag”, meldt het Spaanse Biciciclismo.