Etappe 13 Vuelta 2015. Danny van Poppel heeft de twaalfde etappe van de Vuelta a España op zijn naam gezet. De 22-jarige sprinter van Trek was de snelste in Lleida waar de rit na 173 kilometer eindigde in een massasprint. Na Bert-Jan Lindeman en Tom Dumoulin is Van Poppel de derde Nederlander die een etappe zege boekt in deze Ronde van Spanje.

Van Poppel komt goed terug

Van Poppel had nota bene last van een leeglopende band in het laatste deel van de rit en moest na een materiaalwissel hard werken om terug te komen in het peloton. Toen de sprinterstreintjes zich klaarmaakten, zat van Poppel inmiddels weer redelijk goed vooraan. Hij kon mee in het wiel van John Degenkolb, ging vervolgens achter Daryl Impey aan en kon hem op de streep passeren. De Zuid-Afrikaan werd tweede en de Belg Tosh van der Sande pakte de derde plaats.

Voor van Poppel is het zijn eerste etappezege in een grote ronde. Voor zijn ploeg Trek Factory Racing was dit het tweede succes op een dag. Aan de andere kant van de oceaan zette Bauke Mollema de snelste tijd neer in de ploegentijdrit in de Ronde van Alberta en mocht de leiderstrui in ontvangst nemen.

In Spanje stonden de schijnwerpers opnieuw op nog een andere Nederlander gericht. Weeral ontsnapte Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo vroeg in de rit en dit keer nam hij Jaco Venter, Miguel Angel Rubiano, Alexis Gougeard en Maxime Bouet mee. Pas op 200 meter van de streep werd de laatste ontsnapper opgeveegd door het peloton.

Dumoulin met 30 seconden achter Aru in Vuelta 2015

Fabio Aru behoudt de rode trui. Tom Dumoulin blijft derde in het algemeen klassement met nog steeds dertig seconden verschil met Aru.

Morgen bereikt de Vuelta de bergen van de ‘Corniche Cantabrica’, maar vandaag staat er nog een wat eenvoudiger rit op het programma. Er zitten weliswaar drie bergen in, maar het zwaartepunt daarvan valt in de eerste helft van de etappe. Tussen de beklimmingen in, is het parcours heuvelig, maar zonder dat het landschap grillige hoogteverschillen laat zien.

Vuelta 2015 etappe 13, vr. 04 sep: Calatayud – Tarazona, 178 km

Het laatste deel van de rit die van Catalayud naar Tarazona voert, is redelijk vlak. De finish loopt wel ietwat omhoog. Kortom, het is een rit voor de sprinters die iets meer allround zijn en die een stevige klim tussendoor niet schuwen. Ook krijgen avonturiers volop de kans om in deze rit toe te slaan. De winnaar zou heel goed uit een ontsnapping kunnen voortkomen

De rit gaat om 13.13 uur van start in Catalayud, een stad in de noordelijke provincie Aragon. Tegen de klok van 17.40 uur, wordt de winnaar aan de streep verwacht die vandaag is getrokken in Tarazona.

Vanaf de start moet er meteen al zo’n 10 km omhoog worden gereden, als is de weg niet bijzonder steil. Daarna wordt er 10 km omlaag gereden, volgt er een steil heuveltje met daar achteraan de aanloop naar de eerste bergdoorkomst van de dag. De Alto Collado de Oseja is van de derde categorie en de doorkomst ligt op 53,6 km. Na een korte afdaling moet er meteen weer geklommen worden naar de top van de tweede klim, de Alto de Beratón, met als klokpunt de 71,9 km. Het laatste stuk van deze klim is steiler dan het eerste en de maximale helling bedraagt max. 7.5%. Hoewel de klim als eerste categorie in de boeken staat, moet dit voor sprinters als Degenkolb en Terpstra toch heel goed te doen zijn.

Na deze klim wordt het allemaal een stuk makkelijker en is het nog honderd km naar de streep. De eerste vijftig worden in dalende lijn afgelegd. Daarna moet er weer wat geklauterd worden over steile heuveltjes en dan volgt de tussensprint bij het Real Monasterio de Santa María de Veruela, alwaar de tijdswaarneming op de 134.8 km plaatsvindt. De renners zitten dan al op de klim naar de top van de Alto de Moncayo, een derde categorie die niet al te steil is en die op 143.5 km in de rit is bedwongen. Daarna gaat het nog een kleine 10 km lichtjes omhoog alvorens de afdaling wordt ingezet die tot aan vlak voor de finish loopt. In de laatste kilometers loopt het parcours lichtjes op.

Favorieten etappe 13 Vuelta 2015

John Degenkolb greep gisteren opnieuw naast de zege, maar vandaag lijken de kansen voor de Duitser gunstiger te liggen. Hij kan goed mee in een klim en een afdaling en kan ook explosie sprinten. Adam Hansen zal hem proberen van een ritzege af te houden. Maar dat geldt ook voor Kristian Sbaragli, José Joaquin Rojas, José Gonçalves en onze eigen Niki Terpstra. Ook Danny van Poppel kan dit type rit goed aan en zijn zege van gisteren zal de honger in hem aanwakkeren om er een tweede achteraan te plakken.

Daarnaast kan de Belg Tosh van der Sande prima uit de voeten in een rit als dit, evenals zijn landgenoot Jens Keukeleire. Verdere kanshebbers zijn Allessandro di Marchi en Giovanni Visconti. To Dumoulin en Alejandro Valverde worden niet bepaald als kanshebbers gezien maar kunnen wel de rol van joker vervullen in deze rit.