Het Critérium du Dauphiné is een meerdaagse wielerwedstrijd die zich afspeelt in het zuidoosten van Frankrijk. De Dauphiné wordt al sinds 1947 georganiseerd. Doordat er een aantal etappes zijn door de Alpen, wordt de Dauphiné gezien als de ideale voorbereiding op de Tour de France. De Dauphiné zal dit jaar starten op 8 juni met een tijdrit. In totaal telt de Dauphiné acht etappes, inclusief de tijdrit. De tweede, zesde, zevende en achtste etappe zijn de bergetappes van de Dauphiné dit jaar. Alle 18 ploegen met een UCI World Tour-licentie doen mee. Vorig jaar werd de Dauphiné gewonnen door Chris Froome.

Ook dit jaar is Chris Froome weer een deelnemer aan de Dauphiné. Dit werd dinsdag bekend gemaakt. De twee kopmannen van Team Sky, Chris Froome en Bradley Wiggins, rijden in de voorbereiding van de Ronde van Frankrijk twee verschillende programma’s. Bradley Wiggins zal actief zijn in de Ronde van Zwitserland. Chris Froome zal dus net als vorig jaar zijn voorbereiding rijden in de Dauphiné. Vorig jaar wist hij deze wedstrijd en het bleek de ideale voorbereiding voor de Tour de France, die hij ook wist te winnen. Froome wordt gezien als de kopman voor de Tour de France. Eerder gaf de Brit al aan dat hij liever Richie Porte dan Bradley Wiggins meeneemt als adjudant. Bradley Wiggins wist in 2012 de Ronde van Frankrijk te winnen, maar vorig jaar werd Froome als kopman aangewezen. Wiggins miste uiteindelijk de Ronde van Frankrijk door een knieblessure.

Valverde ontbreekt aan de start

Alejandro Valverde zal zondag niet aan de start van de Dauphiné staan. De Spanjaard heeft er voor gekozen om tijdens zijn voorbereiding de Route du Sud te rijden. Deze wedstrijd speelt zich af in Zuid-Frankrijk en wordt afgesloten met een zware bergrit in de Pyreneeën. Valverde zal zich volledig focussen op de Route du Sud, ondanks dat het mogelijk is om beide wedstrijden te combineren. Valverde won de Dauphiné in 2008 en 2009.