Eneco Tour 2015. Wekenlang hebben we kunnen genieten van de bergetappes en de sprintjes in de Tour de France 2015. Die Ronde hebben de grote wielerfans nu achter zich gelaten. Het is nu tijd voor de Eneco Tour. Wielrennen op het hoogste niveau. Maandag gaat het evenement van start. De laatste fietsdag is volgende week zondag.

In het laatste weekend komen de renners langs de heuvelen die ook worden gereden tijdens de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen. Maar eerst zal er maandag vertrokken worden uit Friesland. In Bolsward om precies te zijn. Vervolgens zullen de renners hun weg vervolgen richting Breda en later België.

Donderdag staat er een individuele tijdrit op de planning van net geen veertien kilometer. Dit jaar wordt die tijdrit gereden in Hoogerheide. Vorig jaar was het Tom Dumoulin die hem won, toen op de wegen van Breda. Fabian Cancellara eindige toen op de tweede plek.

Dumoulin kon in 2014 het brons op komen halen. De Nederlander werd derde achter Lars Boom en Tim Wellens. De laatstgenoemde pakte vorig jaar op florissante wijze de Eneco Tour.

Boom favoriet Eneco Tour 2015

Een van de grote favorieten is Lars Boom. In 2012 won hij de titel al, in 2014 eindigde hij een plekje lager en mocht hij het zilver in ontvangst nemen. Hij staat bekend om zijn goede tijdrit en daar zal hij dus ook voor de punten moeten gaan. Een tijdje geleden won hij nog de eerste etappe in de Ronde van Denemarken.

Niet alleen Boom, maar ook Wilco Kelderman zal naar alle waarschijnlijkheid een gooi dan naar de eindzege. De renner van Lotto-Jumbo kent nog geen succesvol jaar, maar is en blijft een allrounder. Hij kan klimmen, kan nog even aanzetten wanneer het moet en dit jaar werd hij Nederlands kampioen tijdrijden.

Een grote namen binnen het peloton aankomende week is de Belg Philippe Gilbert. Ook hij wordt gezien als een favoriet voor de titel. De Waal won ritten in de Giro, maar moest de Tour de France skippen vanwege zijn slechte fysieke gesteldheid. Nu lijkt hij er bovenop te zijn en probeert hij weer aan te haken tijdens de Eneco Tour.

De eerste etappe begint dus maandag, en is meteen een pittige. Van het begin tot aan de finish is het ruim 183 kilometer fietsen.

Etappes Eneco Tour 2015

10-8 Bolsward – Bolsward – 183.5 km
11-8 Breda – Breda – 180.7 km
12-8 Beveren (B) – Ardooie (B) – 171.9 km
13-8 Hoogerheide – Hoogerheide – 14 km
14-8 Riemst (B) – Sittard/Geleen – 179,6 km
15-8 Heerlen – Houffalize (B) – 208,6 km
16-8 Sint-Pieters-Leeuw (B) – Geraardsbergen (B) – 188.6 km