Tour de France 2015, etappe 5. De Duitser Tony Martin (Etixx-Quickstep) is winnaar geworden van de vierde etappe in de Tour de France, ofwel, de kasseienrit. Met zijn overwinning pakte hij ook een voorsprong van drie seconden op de rest van de kopgroep en dus Chris Froome. Dat was voldoende om de gele trui van hem over te nemen. Froome, die ook in de kopgroep zat, werd zeventiende.

John Degenkolb werd tweede in de 223,5 km lange rit van Seraing naar Cambrai. Peter Sagan pakte de derde plaats in de rit. Voor Degenkolb was de tweede plaats een teleurstelling; hij had gehoopt de rit te winnen, zeker nu zijn Giant Alpecin-teamnoot Tom Dumoulin was weggevallen.

Tour de France 2015: Enorme pech voor Lars Boom

Lars Boom reed een geweldige wedstrijd tot vlak voor het einde. Toen reed hij lek en in het gedrang op de smalle wegen duurde het te lang voor hij weer rijklaar was. Niet dat zijn kopman Vincenzo Nibali het moeilijker kreeg, want de Italiaan zette aan en verhoogde het tempo va de kopgroep – en werd uiteindelijk knap vijftiende. Het leverde hem het rode rugnummer op voor meest strijdlustige renner.

Laurens ten Dam reedt de rit uit nadat gisteren zij arm uit de kom was geschoten in de val. Het going goed, ook op de kasseien “Ik had erger verwacht,” zei Ten Dam na afloop. Zijn teamgenoten Wilco Kelderman, en Robert Gesink reden boven verwachting goed. Bauke Mollema (Trek) staat nu twaalfde in het algemeen klassement, een plaats boven Nibali, maar ook voor mannen als Valverde, Quintana, Rodriguez, Bardet en Pinot. Robert Gesink staat veertiende.

Tour de France 2015 Etappe 5

Woensdag 08 juli 2015: Arras – Amiens, 189.5 km
De vijfde etappe biedt een nieuwe kans voor John Degenkolb om alsnog een rit te winnen. De etappe van Arras naar Amiens is 189.5km lang en een prooi voor de sprinters. Het vertrek in om 12:45 uur en een kwartier later mag het peloton los. Omstreeks 17:18 uur worden de eerste renners verwacht in Amiens.

De rit voert door de Somme en passeert verschillende oorlogskerkhoven en gedenktekens uit de Eerste Wereldoorlog. Het terrein is niet helemaal vlak, heeft volop niet-gecategoriseerde heuveltjes maar kent geen noemenswaardige hoogteverschillen. De Notre Dame de la Lorette is met 164 meter het hoogste punt in deze rit en best een steil stukje – maar wel puntenloos.

Greipel favoriet etappe 5 Tour de France 2015

Geen punten voor de bergtrui dus, maar wel voor de groene trui: op de doorkomst van 89,5 km, in Rancourt wacht de tussensprint. Die groene trui is nu in handen van André Greipel en de Duitser is ook favoriet om opnieuw een etappe te winnen in deze editie van de Tour.

Maar er zijn meer mannen die azen op een etappezege. Mark Cavendish is op papier de belangrijkste concurrent van de Duitser. Op de Neeltje Jans zette ‘de Cav’ te vroeg aan in de eindsprint en zag vlak voor de streep Greipel, Peter Sagan en Fabian Cancellara nog voorbij komen. Cavendish heeft dus wel iets recht te zetten; maar datzelfde geldt voor John Degenkolb die gisteren naast de zege greep, en ook voor Sagan die net een duimlengte wiel tekort kwam in Zeeland waar hij tweede werd achter Greipel.

De Noren Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen worden ook tot de grootste kanshebbers gerekend, evenals Sam Bennett van team Bora-Argon 18. Voor de Fransen Nacer Bouhanni, Arnaud Démare en Bryan Coquard biedt deze rit eveneens goede kansen op een eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk van dit jaar.