Tour de France 2015, etappe 4. De bizar verlopen derde etappe va de Tour de France is gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha) die de snelste bleek van een overeind gebleven groepje favorieten. De Spanjaard bleef Chris Froome (Sky) en Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) voor op de streep. Froome nam daarmee de gele trui over van Fabian Cancellara , die net als Tom Dumoulin averij opliep in een bizarre valpartij..

Tour de France liep anders dan verwacht voor Dumoulin

Voor Tom Dumoulin moest de derde rit een speciale worden. Dat werd het ook, maar niet zoals hij zich had voorgesteld. Hij werd onderuit gemaaid in een valpartij binnen het peloton en ontwrichtte en brak daarbij zijn schoudergewricht. Dumoulins Tour zat erop.

De etappe werd ontsierd door een enorme valpartij waarbij zo’n twintig renners betrokken waren. William Bonnet stuurde uit en raakte het wiel van een nadere renner waardoor er een heel bosje renners omviel dat zich met hoge snelheid om een lantaarnpaal vouwde. Kort daarop vielen er nog eens tien renners om, met als gevolg dat er geen vrije ambulances meer waren. De koersleiding en jury moesten voor het eerst in de geschiedenis van la Grande Boucle de koers stilleggen.

Ook Laurens Ten Dam viel hard en ook bij hem schoot er een arm uit de kom, maar in tegenstelling tot Dumoulin stapte hij toch weer op. Robert Gesink zag renners om zich heen neergaan en stuurde er tussendoor. Bauke Mollema (Trek) bleef eveneens overeind, maar verloor zijn ‘motor’ Fabian Cancellara die na afloop van de rit liet weten niet meer op te stappen. Dit is een zwaar gemis voor de Groninger, niet alleen vandaag op de kasseien, maar vooral in de ploegentijdrit.

Einde Tour de France 2015 voor Cancellara

Cancellara van had erg veel last van zijn rug maar reed de etappe toch uit. ’s Avonds bleek dat hij twee ruggenwervels heeft gebroken, een vergelijkbare blessure als welke hem dit voorjaar aan de kant hield. Spartacus verlaat de Tour wel in stijl na een dag in het geel te hebben gereden. Waarschijnlijk is dit zijn laatste Ronde van Frankrijk, had hij zelf al laten weten. De Zwitser werd tot de kanshebbers gerekend voor de etappezege gisteren, maar ook voor die van vandaag.

Daryl Impey brak een sleutelbeen en stapt af. Ook Dmitriy Kozontchuk (Katusha) rijdt niet verder. Greg Henderson brak een rib. Michael Matthews en Johan Vansummeren reden de etappe zichtbaar gehavend uit.

Van een groepje kanshebbers was Joaquim ‘Purito’ Rodriguez de meest explosieve klimmer. Hij reed al vrij snel weg de Muur van Hoei op en kreeg niemand mee. Hij was blij met zijn overwinning maar gaf ook aan dat het hij zorgen had over de rit die vandaag wordt gereden. “Morgen wordt ook een gevaarlijke etappe, en als het peloton zo gevaarlijk rijdt als vandaag, ben ik daar best bang voor,” zei Rodriguez.

Tour de France – etappe 4

Dinsdag 07 juli 2015: Seraing – Cambrai, 223.5 km
De renners gaan om 12.00 uur van start in Seraing in België voor de 223,5 kilometer lange ‘kasseienetappe’ naar Cambrai in Frankrijk. Daar wordt de eerste renner tegen 17.24 uur aan de finish verwacht. De rit is op een bergje na, redelijk vlak. Die klim ligt in het eerset deel van de rit. In het tweede deel, naar het einde toe, wachten de gevreesde kasseienstroken.

In totaal is er 13,7 km aan kasseistroken opgenomen in het parcours, verdeeld over zeven stroken waarvan alleen de eerste in België ligt:

Kasseienstroken vierde etappe Tour de France 2015

1. Pont-à-Celles à Gouy-lez-Piéton – 1,8 km lang – 103,5 km
2. Artres à Farmars – 1,2 km lang – 177,5 km
3. Quérénaing à Verchain-Maugré – 1,6 km lang – 183 km
4. Verchain-Maugré à Saulzoir – 1,2 km lang – 187,5 km
5. Saint-Python – 1,5 km lang – 197,5 km
6. Fontaine-au-Tertre à Quiévy – 3,7 km lang – 200 km
7. Avesnes-les-Aubert à Carnières – 2,3 km lang – 210,5 km

Daarnaast is er één bergdoorkomst, op 53.0 km, de Côte de la Citadelle de Namur, een vierde categorie klim van 2 kilometer lang aan 4.8%. De tussensprint wordt verreden op de doorkomst van 137 km in Havay.

De renners zullen net als de afgelopen dagen pogingen doen om het peloton in stukken te trekken om gedrang op de smalle kasseistroken te voorkomen. Het is ook een rit die zich leent voor ontsnappingen en avontuur.

Favorieten Etappe 4 Tour de France 2015

Vorig jaar zat er ook een kasseienrit in de Tour en die werd gewonnen door Lars Boom . Toen regende het en veel renners gleden daardoor weg. Voor Chris Froome betekende dat na twee keer vallen het einde van zijn Tour de France. Voor vandaag lijkt het weer droog te blijven, en dat betekent ook glibberpartijen op de keien, maar nu vanwege het stof. De luchtvochtigheid is hoog en de temperatuur ligt rond de 27 graden en de wind komt uit zuidwestelijke richting

John Degenkolb start als favoriet. Omdat de afstand tussen de laatste strook en de finish ruim dertien kilometer bedraagt, is de kans groot dat een groepje sprint voor de winst. De Duitser van Giant-Alpecin is echter ook in staat solo te gaan. Bij een sprint kunnen ook Alexander Kristoff en Peter Sagan goed uit de benen. Voor Sep Vanmarcke en Greg van Avermaet is deze rit een beetje een thuiswedstrijd en beiden zijn goed bekend met kasseien uit de kasseienklassiekers.

Zdenek Stybar, de man van het veldrijden, draait zijn handen niet om voor rauzen over de keien. Bovendien heeft hij een sterke sprint. André Greipel, die in Zeeland al liet zien in vorm te zijn, mag ook niet uitgevlakt worden. In Parijs-Roubaix zat de Duitser goed mee.

En natuurlijk Lars Boom behoort tot de kanshebbers. Vorig jaar won hij de natte kasseienrit in de Tour. De etappe toen was wel 70 km korter dan deze en de finish ligt verder na de laatste strook. En hij heeft Vincenzo Nibali bij zich, zijn kopman die hij door deze rit heen moet loodsen. Als de Italiaan mee kan voorin, of als Boom carte blanche krijgt, heeft Boom kansen om zijn kunstje te herhalen. Als Nibali goed meekomt, moet hij zelf ook tot de kanshebbers worden gerekend. Afgelopen jaar werd Nibali derde.