Wielernieuws. Simon Gerrans moet geopereerd worden aan zijn sleutelbeen na een val met zijn mountainbike. De wielrenner van Orica-GreenEdge zal daardoor de nationale Australische kampioenschappen en de Tour Down Under moeten missen en zijn titels niet kunnen verdedigen.

Gerrans teleurgesteld

Simon Gerrans ging tijdens een trainingsrit op de mountainbike onderuit en kwam daarbij ongelukkig op zijn schouder terecht. Hij is de regerend kampioen op de weg in Australië en ook won hij afgelopen jaar de Tour Down. Gerrans zal zich de komende maanden richten op zijn herstel en de verwachting is dat hij in maart weer op de fiets stapt om te strijden om de titels in een aantal voorjaarsklassiekers.

Gerrans is teleurgesteld dat hij zijn nationale titel – die hij ook al eens won in 2012 – en zijn titel in de Tour Down Under niet kan verdedigen. De Tour Down Under won hij in totaal drie keer: in 2006, 2012 en 2014. Afgelopen jaar eindigde hij als derde op de wereldranglijst.

De val gebeurde tijdens een training in de omgeving van Gerrans woonplaats. Eerder had hij op zijn racefiets gereden en daarna stapte hij over op zijn mountainbike. “Toen ik halverwege mijn rit op de mountainbike was, verloor ik het contact met de weg en kwam behoorlijk hard op mijn linkerzijde terecht,” vertelde hij. “Ik wist zodra ik de grond raakte dat ik mijn linkersleutelbeen had gebroken. Van daaruit moest ik een stuk lopen naar een punt waar ik kon worden opgehaald met een 4×4 en toen zijn we rechtstreeks naar het ziekenhuis in Mansfield gereden. Daar hebben ze me opgelapt en een röntgenfoto gemaakt die de breuk bevestigde,” aldus Gerrans.

Niet op hoog niveau racen in januari

De verwachting is dat hij een week tot tien dagen moet wachten tot de breuk voldoende genezen is om de training weer op te pakken. “Helaas maakt het niet echt uit hoe goed de genezing verder verloopt, ik denk niet dat ik staat kan zijn om in januari alweer op hoog niveau te kunnen racen,” zei Gerrans. “Met dat in gedachten in denk ik dat het beter is om er de tijd voor te nemen, ervoor te zorgen dat het herstel goed verloopt en alle revalidatie volgens plan afwerken zodat ik er later geen last van blijf houden.” Zijn sportdirecteur bij Orica-GreenEdge, Matt White vindt de blessure een tegenvaller omdat Gerrans er hard voor heft gewerkt om te kunnen pieken tijdens de aankomende Australische wedstrijden – maar hij denkt ook dat Simon Gerrans alweer heel snel op de fiets zal zitten en weer races zal winnen.

Ook Gerrans zelf is erg teleurgesteld. “Het is een ongelofelijke tegenvaller om niet aan de start te kunnen staan bij het nationale kampioenschap en de Tour Down Under om mijn titels te verdedigen. Allebei zijn het races waar ik veel plezier aan beleef en ik weet hoe belangrijk ze zijn voor het team. Als ik het van de zonnige kant bekijk, heb ik nu een gedwongen pauze waardoor ik naar een aantal doelen kan toewerken die later in het jaar liggen en daar stukken frisser aan beginnen,” besloot de Australiër.