Giro d’Italia 2017. Rohan Dennis staat vooral bekend als specialist op de tijdrit en als sprinter. Hij deed als eens een succesvolle poging om het werelduurrecord te verbeteren, en afgelopen maand viel hij op door zijn goede prestaties in de Tirreno-Adriatico. Voor wie de conclusie nog niet had getrokken: Dennis is bezig met een transformatie tot Grand Tour-renner. Zijn eerste grote test wordt de Giro d’Italia 2017.

Het gebeurt niet heel vaak, maar een enkele keer is een wielrenner in staat om zich vanuit een bepaald specialisme to ontwikkelen tot een echte allrounder die in staat is om een grote wielerronde als de Tour de France, de Giro d’Italia of de Vuelta a España te winnen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Tom Dumoulin die in 2015 in de Vuelta tot ieders verbazing – en vooral die van hemzelf – opeens het klassement aanvoerde en ook leef af te stevenen op de eindoverwinning.

Zet in en win! Onderaan meer

Van voorbereiding op Olympische tijdrit naar klassementsrenner

Zijn plan was om de Vuelta te rijden in voorbereiding op de Olympische tijdrit, omdat de tijdritten in de Vuelta mooi aansloten op de Olympische parcoursen. De Vuelta is van de drie Grand Tours de zwaarste vanwege de weinige vlakke stukken en idioot zware hellingen. Daar had Dumoulin zich helemaal niet op voorbereid en in de voorlaatste rit was het dan ook op, moest hij zijn meerdere kennen in Fabio Aru en zelf genoegen nemen met een zesde plek in het algemeen klassement. Maar toch: een klassementsrenner was geboren.

Giro d’Italia dit jaar hoofddoel voor Rohan

Denis Rohan (BMC) wil nu dezelfde kant op. Hij heeft zichzelf vier jaar gegeven om te bewijzen dat hij een klassementsrenner kan worden die meedoet om de roze, gele en rode truien. Cycling News interviewde Rohan toen hij vorige week in Catalonië was en vroeg hem naar zijn plannen om op gelijke hoogte te komen met mannen als Alberto Contador, Chris Froome, Nairo Quintana, Fabio Aru en Vicenzo Nibali. Rohan liet meteen weten dat de Giro dit jaar zijn hoofddoel is. Op de vraag of vroeg of hij echt een vierjarenplan had, antwoordde Dennis: “Ja. Vier jaar, beginnend na Rio afgelopen jaar. In mijn hoofd, is algemeen klassement wat ik wil doen. Als ik na vier jaar het licht niet zie , ga ik terug naar wat ik het beste kan”. Tijdrijden dus.

Zijn eerste doel binnen dat plan is het winnen van de Giro d’Italia 2017, in mei. Zijn plannen verlopen tot nu toe prima. In de Tirreno-Adriatico werd hij tweede in het algemeen klassement, op 25 seconden van Nairo Quintana, en negen seconden sneller dan de nummer drie, de Fransman Thibaut Pinot. Eind februari won hij ook de Tour Cycliste International La Provence, een driedaagse ronde waarin hij met Mattia Cattaneo en Alexandre Geniez op het podium stond. Afgelopen week in de Volta a Catalunya liep het echter niet naar wend. Dennis moest afstappen vanwege een luchtweginfectie.

Vooral veel over mezelf leren in Giro

In de Giro zal Dennis niet de kopman zijn, maar wel de ruimte krijgen om voor kansen te gaan. Die rol is weggelegd voor Tejay van Garderen. Dat de Australiër veel vrijheid krijgt, betekent er voor hem geen echte knechtenrol is bedacht voor in de Giro, maar dat hij wel zal inspringen op momenten dat het echt moet. “Ik zal er zijn als een last resort voor hulp als dat nodig is, maar als dat niet nodig is, heb ik een vrije rol. Het wordt dus vooral veel over mezelf leren in die drie weken,” aldus Rohan. Terwijl Rohan al goed in vorm is, is Van Garderen dat nog niet helemaal, maar zijn vorm komt meestal wat later, herinnerde Dennis. “Hopelijk hebben we twee jongens die 100% gaan”.

Over zijn verdere plannen voor dit seizoen vertelde hij dat hij misschien ook de Vuelta zal rijden. “Ik zou heel graag de Giro-Vuelta dubbel willen doen dit jaar. Maar dan moet ik een heel sterk eerste helft van het seizoen rijden. Afhankelijk van hoe mijn vorm is, zal de Vuelta gaan over wat ik doe in de Giro, maar het kan ook dat ik de Vuelta gebruik voor de wereldkampioenschappen ”.

Of hij de Vuelta gaat überhaupt rijden, en of dat voor het klassement is of als voorbereiding op het WK wordt pas later bekend. Bij BMC gaan ze pas na de Tour de France kijken wie wat doet in de tweede helft van het seizoen en wie er naar de Vuelta gaat. Maar gezien het sterke eerste deel van het eerste seizoen, zou Dennis Rohan wel eens de revelatie van dit jaars Giro kunnen worden.

Wedden op Giro d’Italia

Nairo Quintana is op dit moment favoriet om de Giro te winnen, 888Sport noteert daar 2.15 voor. Vincenzo Nibali noteert 6.50 en Steven Kruijswijk wordt met 8.00 als derde genoemd in het rijtje favorieten, net voor Tom Dumoulin die 13.00 noteert. Fabio Aru noteert 16.00 en Tejay van Garderen 34.00. Dennis Rohan staat in de middenmoot met een notering van 51.00. Lees ook: wedden op wielrennen.