Parijs-Roubaix. Vandaag wordt de 113de editie van Parijs-Roubaix gereden, de rit over de kasseien die beter bekend staat als ‘de hel van het Noorden’. Niki Terpstra is titelverdediger en wordt ook dit jaar tot de grote favorieten gerekend. Maar de race van dit jaar staat vooral in de aandacht omdat hij het afscheid betekent van Sir Bradley Wiggins – die al topfavoriet aan de start verschijnt.

Parijs-Roubaix vormt de mythische afsluiter van de reeks voorjaarsklassiekers met kasseien. De start vindt plaats in Compiègne, alwaar de renners om 10.20 uur vertrekken. De koers is 253,5 kilometer lang en tegen de klok van 16.50 uur worden de renners aan de finish verwacht in het Vélodrome van Roubaix, alwaar ze eerst nog anderhalf rondje moeten doen. De renners krijgen onderweg te maken met 52,7 kilometer kasseien, verdeeld over 27 stukken.

Het landschap in het noorden van Frankrijk is glooiend en ademt nog altijd iets van de vreselijke loopgravenstrijd die hier in de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. Tussen de Noord-Franse akkers liggen nog altijd veel kasseienstroken en de renners moeten daar vandaag een 27-tal van trotseren. De zwaarte van deze stroken wordt met sterren aangeduid, van één tot en met vijf.

27- 98,5 km – Troisvilles – Inchy – 2,2 km
26 – 105 km – Viesly to Quiévy – 1,8 km
25 – 108 km – Quiévy to Saint-Python3,7 km
24 – 112,5 km – Saint-Python – 1,5 km
23 – 120,5 km – Vertain to Saint-Martin-sur-Écaillon – 2,3 km
22 – 130 km – Verchain-Maugré to Quérénaing – 1,6 km
21 – 133,5 km – Quérénaing to Maing – 2,5 km
20 – 136,5 km – Maing to Monchaux-sur-Écaillon – 1,6 km
19 – 149,5 km – Haveluy to Wallers – 2,5 km
18 – 158 km – Trouée d’Arenberg – 2,4 km
17 – 164 km – Wallers to Hélesmes – 1,6 km
16 – 170,5 km – Hornaing to Wandignies – 3,7 km
15 – 178 km – Warlaing to Brillon – 2,4 km
14 – 181,5 km – Tilloy to Sars-et-Rosières – 2,4 km
13 – 188 km – Beuvry-la-Forêt to Orchies – 1,4 km
12 – 193 km – Orchies – 1,7 km
11 – 199 km – Auchy-lez-Orchies to Bersée – 2,7 km
10 – 204,5 km – Mons-en-Pévèle – 3 km
9 – 210,5 km – Mérignies to Avelin – 0,7 km
8 – 214 km – Pont-Thibaut to Ennevelin – 1,4 km
7 – 220 km – Templeuve (Moulin-de-Vertain) – 0,5 km
6 – 226,5 km – Cysoing to Bourghelles – 1,3 km
6 – 229 km – Bourghelles to Wannehain – 1,1 km
5 – 233,5 km – Camphin-en-Pévèle – 1,8 km
4 – 236,5 km – Carrefour de l’Arbre – 2,1 km
3 – 238,5 km – Gruson – 1,1 km
2 – 245,5 km – Willems to Hem – 1,4 km
1 – 252 km – Roubaix – 0,3 km
TOTAAL: 52,7 km

Er zijn drie vijfsterrenstroken: Trouée d’Arenberg (in het Nederlands ook wel ‘het Bos van Wallers’ genoemd), Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. Rijden over de kasseien is niet alleen hobbelig en een aanslag op je banden en je ketting: als het droog is, zijn de granieten kinderhoofdjes spekglad door het stof en als het regent zijn ze net zo glad, maar nu door het gevallen hemelwater.

De vooruitzichten zijn vooralsnog redelijk gunstig. Niet al teveel wind en de renners hebben hem voornamelijk in de rug. Wel zijn er stukken waar hij schijn van achteren waait en ook van opzij – kans dus op waaiers. Het weer is typisch voor april, en hoewel het bewolkt is met perioden van zon, kan er ook een buitje vallen.

Zeventien Nederlanders rijden Parijs-Roubaix

Er staan zeventien Nederlanders aan de start. Allereerst natuurlijk titelverdediger Niki Terpstra die namens Etixx-Quick Step aan de start verschijnt. Giant-Alpecin start met het grootste aantal Nederlanders, vijf in totaal: Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Albert Timmer, Roy Curvers en Tom Stamsnijder. LottoNL-Jumbo start met Tom Leezer, Maarten Tjallingii, Bram Tankink en Rick Flens. Astana neemt Lars Boom en Lieuwe Westra mee terwijl Cannondale-Garmin met Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle. Danny van Poppel rijdt namens Trek Factory Racing, Jens Mouris wordt opgesteld door Orica-GreenEDGE en Theo Bos rijdt namens MTN-Qhubeka.

Wiggins, Terpstra of Kristoff?

Bradley Wiggins neemt na Parijs-Roubaix afscheid van het wielrennen op de weg, zo kondigde hij al ruime tijd geleden aan. Parijs-Roubaix winnen is altijd zijn grootste droom geweest, ook al won hij de Tour, diverse olympische gouden plakken en wereldtitels. Wiggo is er dag en nacht mee bezig en praat over niets anders. Zijn carrière is niet compleet zonder deze overwinning op zijn palmares en dus moet het nu gebeuren – Wiggins wil eruit met een ‘bang’. Als Wiggins iets in zijn hoofd heeft, lukt het vaak ook. Zelfs als zijn hele seizoen matig is geweest. De mediahype is dan ook compleet. Bovendien werd er een speciale fiets voor hem en de rest van Team Sky ontworpen die de hobbels beter kan absorberen. Het enige dat zijn team niet voor hem kan regelen, is het weer. Want, wanneer het regent is dat is nu juist de grootste spelbreker voor de slungelachtige Wiggo.

Alexander Kristoff is op dit moment de man die het sterkst is en dat steeds weer liet zien. In de Ronde van Vlaanderen liet hij al zien dat de kasseien hem niet hinderen. Maar dit is Parijs-Roubaix en de man van Katusha kan niet teveel op zijn teammaats leunen. Mocht hij in een kopgroepje meekomen, is hij de man die de sprint gaat winnen.

Niki Terpstra heeft ook dit voorjaar laten zien dat hij goed bezig is. Of dat genoeg is om ook nu weer de zege voor zich op te eisen, valt nog te bezien. Als het op een sprint tegen bijvoorbeeld Kristoff aankomt, komt de Noord-Hollander tekort. Hij zal het opnieuw moeten hebben van zijn jongensachtige bravoure en risico’s moeten nemen en er alleen voor gaan.

Veel andere kanshebbers Parijs-Roubaix

John Degenkolb werd afgelopen jaar tweede en is ook dit jaar bezig met een sterk seizoen. Ook de Duitser van Giant-Alpecin heeft ‘de Hel van het Noorden’ heel hoog op zijn verlanglijstje staan en heeft de klassieker als een van zijn doelen voor dit jaar bestempeld. Als het na een lange, afmattende rit op sprinten aankomt, is Degenkolb eigenlijk alleen door Kristoff te verslaan.

Sep Vanmarcke maakte de afgelopen twee jaar een zeer sterke indruk in Parijs-Roubaix maar kreeg geen meter de ruimte van Fabian Cancellara, waardoor hij het niet kon afmaken. De Zwitser is er dit jaar niet bij en de Belg van Lotto-Jumbo is opnieuw bezig aan een goed voorjaar.

Johan Vansummeren won al eens in 2011 en lijkt zijn niveau uit die periode te hebben hervonden. Greg Van Avermaet werd afgelopen jaar vierde en is een man die het in dit soort lange, draken van ritten heel sterk doet. Geraint Thomas speelt een beetje tweede viool bij Team Sky die met Wiggins een belangrijkere noot uitspelen. Thomas is wel de man die als geen ander weet hoe hij in een solo de zege kan afdwingen. Zdenek Stybar is met zijn ervaring in het veldrijden ook iemand die zijn voordeel kan doen op de keien. O.a. Johan Museeuw en Eddie Merckx wijzen Stybar als winnaar aan.

Boom belangrijke Nederlandse troef

De Nederlandse joker kan worden uitgespeeld door Lars Boom of Ramon Sinkeldam. De eerste deed het vorig jaar sterk totdat hij in het laatste stuk lelijk viel. Later won Boom wel de kasseienrit in de Tour de France. Dit jaar deed Boom het al goed in de Ronde van Vlaanderen en zijn vorm groeit nog steeds. Mocht het gaan regenen, groeien zijn kansen.

Filippo Pozzato rijdt gewoon sterk op de kasseien en mag dus ook niet onderschat worden. André Greipel, de grote Duitser doet het in dit soort lange heuvelachtige ritten altijd goed en ook heeft hij zijn gewicht mee. Peter Sagan heeft zijn draai dit seizoen nog niet helemaal gevonden en eigenlijk is hij ook niet echt een man van de kasseien.