Parcours Etappe 6 Vuelta 2016. De vijfde etappe in de Vuelta is gewonnen door de Belg Gianni Meersman. Het was de tweede ritzege voor de renner van Etixx-Quickstep. Darwin Atapuma behoudt de rode leiderstrui, Alejandro Valverde staat tweede op 28 seconden en Chris Froome derde op 32 seconden.

Wedden op Vuelta bij 888sport

Etappe 5 Vuelta

De vijfde etappe was nagenoeg vlak en 171 kilometer lang met de start in Viviero en finish in Lugo met maar één klimmetje van de derde categorie en er viel regen. Tiago Machado (Katusha) en Julien Morice (Direct Energie) gingen al vroeg samen op pad, maar Morice werd ingerekend en de Portugees Machado ging alleen door tot hij 13,5 km voor het einde alsnog werd ingerekend. Het peloton maakte zich op voor een massasprint toen er een massale valpartij plaatsvond. Gianni Meersman was een van de weinige renners die de val ontsprong en reed naar de eerste plaats.

Steven Kruijswijk geveld door paaltje

Steven Kruijswijk heeft de Vuelta gisteren verlaten met een gebroken sleutelbeen. In de slotfase klapte hij op een niet gemarkeerd paaltje waarbij hij schouders en ribben bezeerde. Bij een bezoek aan het ziekenhuis bleek zijn linkersleutelbeen te zijn gebroken. Na een moeizame start in de Vuelta vanwege herstel na ziekte, begon de kopman van LottoNL-Jumbo net wat meer in zijn ritme te komen. Het paaltje dat niet was aangegeven door de organisatie van de Vuelta, was ook aanleiding voor de massale valpartij.

“Dit soort straatmeubilair zie je als renner niet aankomen. Dat moet afgeschermd worden, of er moet iemand bijstaan met een fluitje. Ze hadden die paal ook gewoon weg kunnen halen, dat had echt gemoeten,” zei Bram Tankink, ploeggenoot van Kruijswijk tegen de NOS. “Ze leren het nooit… Hoe is dit mogelijk?” twitterde Bauke Mollema.

Parcours Etappe 6 Vuelta: Monforte de Lemos – Luintra, Ribeira Sacra, 163,2 km

De zesde etappe van de Vuelta start om 13:31 uur in Monforte de Lemos en finisht om ± 17:40 uur in Luintra, op de Ribeira Sacra. Het betreft een heuvelrit met slechts één klim die meetelt voor de bergpunten, de Alto Alenza, een klim van 10.9 km en een gemiddelde stijging van 5,1%. Vlak voordat de renners daar boven komen, vindt de tussensprint plaats in Castro Caldelas, waar de doorkomst wordt geklokt op 114 km.

De rit begint tamelijk vlak en het tweede deel is wat bergachtiger. Onderweg zijn nog een paar klimmetjes die iets korter maar wel vergelijkbaar zijn met de Alto Alenza, maar ze doen niet mee voor de punten. De aankomst gaat over een klein heuveltje dat begint met stijgen a 5% en later wordt het bovenop vlak. Er volgt een afdaling waarna de laatste kilometer vals plat omhoog is. Het wordt dus geen rit voor de echte klimmers, maar het parcours is ook net te zwaar voor de echte sprinters. De winnaar kan uit onverwachte hoek komen.

De winnaar van deze rit zal dat laatste hobbeltje goed kunnen gebruiken om weg te rijden uit een kopgroep. Mannen als Alejandro Valverde, Fabio Felline en Philippe Gilbert. Zdenek Stybar is een renner die goed in heuvelritten uit de voeten kan en hij heeft een goed eindschot. Ook Simon Gerrans en natuurlijk Gianni Meersman zijn kanshebbers. Ook kan er een groepje ontsnappen en de kansen voor avonturiers liggen ook goed in deze rit gezien het parcours.

Wedden op Vuelta 2016

Wedden op Wielrennen? Bookmaker 888sport noteert 9,00 voor de Belg Philippe Gilbert die daarmee favoriet is voor de zesde Vuelta-etappe. José Gonsalves noteert 12,00, evenals Gianni Meersman. Voor Fabio Felline zijn de odds 13,00 en voor Zdenek Stybar 18,00, evenals voor Luís León Sánchez. Alejandro Valverde noteert 23,00.