Parcours etappe 21 Tour de France 2016 – vandaag Parijs. Chris Froome heeft ook in de laatste bergetappe van de Tour de France zijn gele trui behouden en zal straks in de laatste etappe op weg gaan naar Parijs waar de huldiging zal plaatsvinden. Het is de derde touroverwinning voor de Keniaanse Brit in dienst van Team Sky. Eerder won Chris Froome de Ronde van Frankrijk in 2013 en 2015.

De voorlaatste etappe in de Tour de France van 2016 voerde van Megève naar Morzine. Ion Izagirre (Movistar) won de rit na een korte solo van tien kilometer. Hij was met Jarlinsom Pantano en Vincenzo Nibali de enige overgeblevenen van een groepje renners dat het peloton vooruit was gegaan in de laatste klim. Tijdens de afdaling reed hij weg bij de oppermeesters van de afdaling, Pantano en Nibali, en kwam in de stromende regen alleen aan in Morzine. Pantano werd tweede en Nibali derde.

Een voorspelling doen? Zie onder meer

Voor de Nederlanders was het opnieuw een sombere dag. Wilco Kelderman reed helemaal voorin mee en kon bij de beste vijf eindigen, maar in de afdaling van de Joux Plane op weg naar de meet, gleed hij weg en belandde in de hekken. Hij werd uiteindelijk zevende. Voor Bauke Mollema verliep het ook niet gladjes. Hij was moreel en lichamelijk moe gestreden, werd 36ste in de dagklassering, leverde opnieuw tijd in en viel weg uit de top tien.

Bauke Mollema beste Nederlander Tour 2016

“Ik had niet veel moraal over na gisteren, want het doel weg was,” zei Mollema op de site van Trek-Segafredo. “Ik had het zwaar door de val van gisteren, maar vandaag was het mentaal moeilijker dan fysiek. Toen ik gelost werd, was ik dicht bij een opgave. Het was een moeilijk moment voor mij,” zei Mollema, die vervolgens door zijn ploegmaten op sleeptouw werd genomen en toch nog eens in de aanval ging waarin zich opnieuw opblies. Hij was lovend over zijn teammaten en noemde de steun en de motivatie die hij kreeg enorm. Hij eindigt als beste Nederlander in de Tour op de elfde plaats.

Parcours etappe 21 Tour de France 2016

Chantilly – Paris, Champs-Élysées, 113 km. De rit start in Chantilly, bekend om zijn prachtige slot met tuin en vijvers. In het eerste stuk zitten nog wat heuvels en moet er dus een beetje geklommen worden, maar eenmaal richting Parijs wordt het vlak.

Na 57.5 kilometer komen de renners aan op het stratencircuit in Parijs waar ze negen rondjes rijden. Het stratenparcours kent een lichte hobbel maar die stelt weinig voor en de sprinters zullen daar geen last van hebben. De laatste doorkomst op de Champs-Elysées geldt als finish van de Tour de France 2016.

De tussensprint wordt eveneens op finishlijn gereden, bij de doorkomst van de 73.5 km op de Haut des Champs-Élysées in Parijs. Het vertrek is om 16.05 uur en de aankomst rond 19.15 uur.

Winst sprint voor Marcel Kittel of André Greipel

Wat zeker is: Mark Cavendish gaat vandaag niet zijn vijfde etappezege behalen in deze Tour. De Britse sprinter stapte al af om zich helemaal op de Olympische Spelen te richten. Wie wel gaat winnen, is een van de sprinters die nog in koers zijn: Marcel Kittel of André Greipel, die beide nog geen etappe wisten te winnen, of anders Peter Sagan, Alexander Kristoff, John Degenkolb (die al twee keer vierde werd na een lange weg van herstel) of natuurlijk de Nederlandse troef Dylan Groenewegen.

Wedden op Tour de France 2016

Lees meer: Voorspellingen wielrennen. Kittel is met odds van 2.30 bij 888Sport favoriet om in Parijs als etappewinnaar onthaald te worden. Greipel noteert 5.25. Kristoff heeft 5.50 staan en diens landgenoot Edvald Boasson Hagen die weinig zichtbaar was in deze Tour, noteert 34.00, net iets meer dan Groenewegen die 26.00 heeft staan. Ook Bryan Coquard zat al een paar keer dicht bij een etappezege en inzetten dat hij wint kan tegen odds van 11.00. Peter Sagan, met al drie zeges op zak, plus een groene trui en winnaar van de eretitel ‘meest aanvallende renner’, noteert 6.00. Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!