Tour de France 2016. Wekenlang schreven alle Nederlandse media over een fantastische Tour de France. Natuurlijk was Chris Froome al die tijd favoriet, en was het al vrij snel duidelijk dat er niemand aan hem kon tippen. Echter, de vele mooie Nederlandse tintjes die er aan de ronde zaten, maakte het tóch enorm interessant.

Zo had Froome het zonder Sky-collega Wout Poels waarschijnlijk nooit gered in de bergen, wanneer het tegenzat. Bovendien was de grootste concurrent van de Brit voor lange tijd niemand minder dan Bauke Mollema. Tel daar de twee dagzeges van Tom Dumoulin bij op, en heel Nederland zou morgen in Parijs terugkijken op een prachtige Tour. Maar toen kwam de dag van gisteren.

Een voorspelling doen? Zie onder meer

Tom Dumoulin valt en breekt pols

Het slechte nieuws van de dag kwam op een stuk in de etappe waar niemand zoiets had kunnen voorspellen. Een stuurfout in het peloton zorgde ervoor dat Tom Dumoulin onderuit ging en moest afstappen. Bij nader onderzoek bleek de Limburger een gebroken pols te hebben en deelname aan de Olympische Spelen komt daarmee serieus in gevaar. Positief is dat de breuk ‘mooi’ is. Dumoulin: “Alleen zit er nu gips omheen en met gips kan ik niet fietsen.” Vandaag keert Tom Dumoulin terug naar Nederland en zal hij met de beste specialisten bepalen of Rio er nog in zit. “Ik ga niet voor spek en bonen rijden”,  liet hij tegenover de NOS weten.

Bauke Mollema en Chris Froome ook onderuit

Het peloton kwam niet veel later de col van de hoogste categorie zonder kleerscheuren over, maar toen sloeg het weer om. Pierre Rolland was de eerste die de bocht uitvloog in de afdaling, en daarna was het meerdere malen raak. Top tien-rijders als Porte, Mollema en zelfs Froome gingen onderuit, waarbij de laatstgenoemde zelfs op de fiets van teamgenoot Thomas doorreed. Waar Froome en Porte moeiteloos terugkwamen in het peloton, wist de Nederlander zich niet te handhaven. Al zijn concurrenten pakten tijd, waardoor de kopman van Trek nu is afgezakt naar de tiende plek in het algemeen klassement. Romain Bardet won de etappe uiteindelijk, en de Fransman neemt daarmee meteen de tweede plek van Mollema over.

Parcours etappe 20 Tour de France 2016

Voor vandaag rijdt het peloton van Mégève en komt het 146,5 kilometer later aan in Morzine. Vier flinke klimmen staan er op het programma, en met name plek 2 tot en met 10 zullen gaan strijden om het podium.

Wedden op  Tour de France 2016

Bookmaker 888Sport noteert Valverde als favoriet voor de zege vandaag @8.50. Nibali, Bardet en Aru zullen hem op de hielen zitten. Lees meer: Voorspellingen wielrennenVoor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!