Parcours etappe 12 Tour de France 2016. Peter Sagan won gisteren de elfde etappe in de Tour na een kort duel aan de eindstreep met Chris Froome: groene trui tegen gele trui. Het peloton had last van harde wind. Dat leverde wel veel waaiers op en breuken in het peloton en een massasprint bleef uit. Maciej Bodnar werd derde. Chris Froome is vandaag in rit 12 samen met Quintana favoriet voor de winst.

Parcours etappe 12 Tour de France 2016 ingekort

Montpellier – Mont Ventoux. De twaalfde Tour-etappe ziet er iets anders uit dan de bedoeling was. In plaats van bovenop de Mont Ventoux te eindigen, ligt de meet nu een stuk lager bij Chalet Reynard, daar waar het bos ophoudt. De rit wordt zes kilometer ingekort omdat er harde wind en slecht weer wordt verwacht. Gisteren was de wind al zo hard dat er amateur-wielrenners van de berg af werden geblazen. Die wind wordt vandaag nog harder met vlagen van 100 km per uur of meer.

131.5 km – Côte de Gordes; 3,3 klimmen aan 4.8% – Cat. 4
135.5 km – Col des Trois Termes; 2,5 km klimmen aan 7.5% – Cat. 3
184.0 km – MONT VENTOUX (1912 m); 15,7 klimmen aan 8,8% – Cat. HC
Tussensprint: op doorkomst 102,5 km bij Mollégès-Gare

Drie cols staan de renners te wachten vandaag en die zitten alledrie pas laat in de rit. De eerste 120 km zijn nagenoeg vlak. De eerste twee cols volgen elkaar snel op en na de afdaling begint de klim op de Ventoux en vanaf 151,5 km tot de finish wordt er aan een stuk doorgeklommen.

Harde wind in etappe 11

De hoogteverschillen in de elfde rit waren miniem – behalve twee colletjes van de vierde categorie – het had een rit moeten worden voor ontsnappers, avonturiers en vooral sprinters. In plaats daarvan reed iedereen hard, er was zijwind en wind in de rug, het koersverloop was onrustig en niemand kreeg de kans om te eten of drinken.

Pas in Montpellier reed Peter Sagan weg met Maciej Bodnar en Chris Froome reageerde en sloot aan, samen met zijn teammaat Geraint Thomas. Het peloton kon niet volgen. “Vandaag had iedereen het over die gigantische wind, maar die was er alleen in de laatste 20 kilometer. Om dan toch te ontsnappen met het geel, het groen en twee sterke knechten als Bodnar en Thomas is ongelooflijk. Dat kun je niet plannen, dat gebeurt gewoon,” zei Sagan na afloop tegen de NOS.

Chris Froome ontpopt zich als alleskunner

Dat Sagan won is op zich al bijzonder, want de Slowaak had tot voor kort een abonnement op het behalen van de tweede plaats in de Tour de France. Maar dat Froome meeging voor de sprint kwam als een totale verrassing. Eerder al baarde de Brit van Sky opzien met een geweldige afdaling, ook al zo iets dat hij volgens de kenners helemaal niet kan. Met zijn stunt pakte Chris Froome opnieuw tijd, maar ook zullen veel wielerfans hun mening herzien over de “saaie Froomey” die zich ontpopt als alleskunner.

Voorspellingen Tour etappe 12

Wedden op wielrennen? Ook al is de klim op de Ventoux ingekort, blijft het natuurlijk wel een zware klim en dus zijn de klimmers favoriet voor de zege. Chris Froome voert het lijstje bij de bookmakers aan met odds van 3.00 bij bookmaker 888Sport. Quintana, die het gisteren zwaar had omdat zijn ploeg hem steeds kwijt was, noteert 4.25. Thibaut Pinot en Richie Porte staan op 11.00 terwijl Daniel Martin 21.00 noteert. Rui Costa, de man van de ontsnappingen, noteert 41.00. Tom Dumoulin noteert 51.00 en Bauke Mollema 67.00. Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!