Vandaag schotelt etappe 16 van de Giro d’Italia de renners drie bergen en 222 kilometer asfalt voor. Qua traject lijkt het op de koninginnenrit.

Of dat het ook wordt zal vooral afhangen van de tweestrijd tussen Tom Dumoulin en Nairo Quintana. Zij battelen in de slotweek om het roze, al liggen mannen als Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot nog op de loer.

Voorspellen? Tip: 3.25 op plaats 1-3 vandaag bij 888Sport!

Giro 2017 etappe 16: van Rovetta naar Bormio

Dinsdag stappen de renners op de fiets nabij de plek waar ze zondag eindigden, Bergamo. Vanuit Rovetta volgt er eerst een kleine afdaling, daarna wat vals plat. Tot de coureurs gaan merken dat de kuiten toch best aardig getest worden, want dan zijn ze begonnen aan de Mortirolo. Normaliter zou die beklimming in zijn eentje voor genoeg heroïek kunnen zorgen, nu is hij slechts een voorafje. De lengte is 12,6 kilometer en de gemiddelde steilte 7,6 procent. Steven Kruijswijk rondde deze col twee jaar terug als eerste.

Amper bekomen van dat klimwerk doemt alweer de Stelvio op. Hier is het dak van deze Giro gebouwd, op 2.758 meter hoogte. Wie hier als eerste aan de top verschijnt krijgt een geldbonus, de Cima Coppi. Pas na 21,7 km beulswerk is de kwelling over. Aanvankelijk slingert de weg door bosrijk gebied, daarna wordt het kaal en kunnen de wind en kou harde klappen uitdelen.

Tom Dumoulin Giro 2017 winnaar voorspellen wedden favorieten GettyHet ritueel herhaalt zich: afdalen en direct weer omhoog, maar dan op Zwitsers grondgebied. De Umbrailpas debuteert in het parcours van de Giro en dat zal er mede mee te maken hebben dat de weg pas in 2015 is geasfalteerd. Een glad wegdek begroet de Girorenners dus, maar die maakt van de 15,4 kilometer à 8,4 procent heus geen makkie. De finish ligt in de afdaling.

Nairo Quintana favoriet

We hoeven er geen doekjes om te winden, deze zestiende etappe is een monsterlijke beproeving. Lang, drie vreeswekkende toppen en dan ook nog een finish bergaf, als de vermoeide lichamen moeite hebben om met die snelheden de controle te houden.

Zondag bleek in een toch stukken minder venijnige etappe dat de Giro-favorieten elkaar strak in de gaten houden. Ook hier zullen zij om de dagprijs strijden en vooral ook elkaar kapot willen rijden en seconden pakken. De topfavorieten zijn dus Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin en Mikel Landa.

Wil je een voorspelling wielrennen doen, dan zijn dit de favorieten bij bookmaker 888Sport: Nairo Quintana @2.70, Mikel Landa @4.50 en Vincenco Nibali @9.00. Tom Dumoulin staat op 13.00 maar interessanter is in te zetten op een finish bij de eerste 3 vandaag, daar zit met 3.25 zeker een goede waarde in.