Giro d’Italia 2015. Philippe Gilbert heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Het was dit jaar zijn tweede ritoverwinning in de Corsa Rosa. Eerder won hij al de 190 km lange, twaalfde etappe in de Giro die van Imola naar Monte Berico voerde. Francesco Bongiorno (Bardiani) kwam als tweede over de streep op 0:47 van de Belg en Sylvain Chavanel (IAM) werd derde op 1:01. Alberto Contador verstevigde zijn greep op de roze trui.

Gilbert sterkste in lastige finale etappe 18 Giro d’Italia

De achttiende etappe voerde van Melide naar Verbania en was 170 km lang en de eerste 125 daarvan waren vrijwel geheel vlak. Er zat één berg in het parcours, de Monte Ologno van de eerste categorie en die zat pas in het laatste deel van de rit. De afdaling was lang en de aanloop naar de finish was vlak. Desondanks kon zich geen groepje formeren voor een sprintaankomst. Gilbert kwam solo over de streep.

Contador pakt tijd op Aru en Landa in Giro 2015

Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) was de snelste Nederlander en kwam als tiende binnen op 3m55s van Gilbert en vlak voor Ryder Hesjedal en Alberto Contador. Contador was een minuut sneller dan Fabio Aru en Mikel Landa en zo verstevigt de Spanjaard zijn grip op de Roze Trui onderweg naar Milaan.

Giro d’Italia: Etappe 19, Gravellona Toce – Breuil-Cervinia, 236 km

De rit van 236 kilometer lang die voert van Gravellona Toce naar Cervinia, is één van de zwaarste in deze Giro d’Italia. De start is om 10:30 uur en de eerste renner wordt aan de finish in Breuil-Cervinia verwacht rond 17:15 uur. De negentiende etappe telt drie berdoorkomsten van de eerste categorie die alledrie in het laatste deel van de rit moeten worden bedwongen. In de aanloop naar die finale, komen de renners na 85,9 km aan op de eerste berg uit de rit. De Croce Serra is een klim van de derde categorie met een lengte van 6,9 km, een gemiddelde stijging van 3,8% en max. 9%.

Lastige finale met drie maal een eerste categorie klim

Daarna volgt een relatief vlak gedeelte van zo’n zestig kilometer waar er tweemaal wordt gesprint voor de punten. De eerste keer dat er geklokt wordt is in Pont-Saint-Martin op 105.9 km in de rit, en de tweede tussensprint volgt op 144 km in Fenis. Daarna begint de wedstrijd pas echt met het bergdrieluik van eerste categoriën.

De Saint-Barthélemy is de eerste van de drie cols met doorkomst op 167,6 km. Een lastige klim van 16.5 km die voor veel tempowisselingen zal zorgen. De gemiddelde helling bedraagt 6.7% met stukken van 13%. De doorkomst op de Col Saint-Pantaléon wordt op 207,9 km gepasseerd. Ook hier zal het tempo variëren en deze klim is iets technischer dan de eerste. Ook deze klim is 16,5 km lang, maar de gemiddelde stijging is nu 7,2% en maximaal 12%. De laatste van de drie eerste categorie bergen is de Breuil-Cervinia waarvan de doorkomst op 236 km ook de finish is. De klim zelf is 19,2 km lang en kent een gemiddelde stijging van 5,0%, met uitschieters tot maximaal 12%. Dat gedeelte zit halverwege de klim, terwijl het laatste stukje naar de aankomst slechts met 1,3% omhoog loopt.

Contador favoriet maar gunt anderen een etappezege

Alberto Contador is favoriet voor de zege in deze rit, maar ook van Mikel Landa wordt veel verwacht. Contador gaf tijdens een persconferentie al aan dat een ritzege niet zij prioriteit heeft, en we kennen dat van Cotador dat hij iemand anders zijn zege geeft. Ryder Hesjedal bijvoorbeeld, die ook gisteren weer liet zien dat hij prima in vorm is. Ook Steven Kruijswijk is één van de renners die Contador een zege gunt, dat gaf hij eerder deze week al aan toen hij vond dat de Nederlander de ritzege had verdiend. Kruijswijk greep in deze Giro d’Italia al meerdere keren net naast het hoogste podium en ook de bookmakers schatten zijn kansen hoog in voor deze rit. Daarnaast zijn Benat Intxausti en Giovanni Visconti mannen die heel gevaarlijk kunnen zijn in de bergachtige finale. Ook Carlos Betancur, Yury Trofimov, Franco Pellizotti, Stefano Pirazzi en Leopold Konig behoren tot de favorieten. Fabio Aru wordt – evenals Ilnur Zakarin en Darwin Atapuma – als outsider beschouwd.