Giro d’Italia 2015. De Bask Mikel Landa (Astana) heeft de zware, 165 kilometer-lange bergetappe van Marostica naar Madonna di Campiglio gewonnen in de Giro d’Italia. Trofimov werd tweede, voor Alberto Contador die met zijn derde plaats zijn roze trui andermaal veilig stelde.

Eerste etappezege in grote ronde voor Landa

Voor de 25-jarige Landa is het zijn eerste etappezege in een Grote Ronde en dat in een finish die nu al tot één van de mooiste momenten van het wielerseizoen mag worden gerekend. Daarin leverden vier renners een prachtige strijd: Mikel Landa (Astana), Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), Fabio Aru (Astana) en Yuri Trofimov (Katusha). Landa kende een moeilijke seizoensstart doordat hij last kreeg van een virus, iets waar ook zijn teamgenoten bij de Kazakse werkgever al vaker last van hadden tijdens dit seizoen.

Porte en Urán zakken erdoor op de Doane

Al vanaf de eerste kilometers werden er speldenprikjes uitgedeeld door verschillende renners die probeerden los te komen uit het peloton, waaronder Beñat Intxausti, Giovanni Visconti en Ilnur Zakarin. Het tempo lag dan ook moordend hoog in het eerste deel van de Dolomietenrit. Na verschillende ontsnappingspogingen werd de kopgroep steeds kleiner. Richie Porte en Rigoberto Urán moesten op de Daone –de tweede berg in de rit– lossen en speelden verder geen rol meer in de rit. Porte verloor wederom tijd en denkt er nu aan om af te stappen en zich op de Tour te richten.

Spectaculaire eindstrijd Etappe 15 Giro d’Italia

Landa plaatste zijn aanval op de eindklim op de Madonna di Campiglio en ging het duel aan met Alberto Contador. Aru kon aanvankelijk niet meespringen, maar haakte later weer aan, evenals Trofimov en Steven Kruijswijk. De Nederlander van Lotto-Jumbo moest als eerste lossen terwijl de andere mannen elkaar voortdurend onder druk bleven zetten met aanvalletjes tijdens de laatste kilometers van de zware klim. Landa bleek de meeste reserves te hebben en Trofimov bleef in zijn wiel. Contador werd derde op vijf seconden.

Kruijswijk beste Nederlander Giro d’Italia

Fabio Aru werd vierde en was een seconde langzamer dan Contador die bovendien bonificatieseconden pakte met zijn derde plaats. Steven Kruijswijk werd vijfde en was daarmee de beste Nederlander. Hij eindigde op 38 seconden van Landa. In het algemeen klassement staat Kruijswijk nu veertiende en komt +11:42 tekort op Contador.

Vandaag is er een rustdag in de Ronde van Italië. Voor dinsdag staat er opnieuw een stevige bergetappe op het programma die van Pinzolo naar Aprica voert over 174 km. Daarin wordt de Passo del Mortirolo aangedaan – maar deze beruchte berg dien niet als finish. De aankomst is wederom bergop en kan grote gevolgen hebben voor het eindklassement.