Giro d’Italia 2015. André Greipel won gisteren de zesde etappe in de Giro d’Italia, voor Matteo Pelucchi en Sacha Modolo. Het einde van de rit werd opnieuw gekenmerkt door een ontsierende valpartij waar ook Alberto Contador slachtoffer van werd. De rit voerde van Montecatini Terme naar Castiglione della Pescaia en was 183 kilometer lang.

Valpartij door selfiejagers Giro d’Italia

De Giro zou de Giro niet zijn als ze niet bol staat van de valpartijen. Gingen er in de voorgaande etappes al verschillende renners tegen de vlakte vanwege loslopende kinderen en verdwaalde wielertoeristen, gisteren hing er een fotograferende fan die op jacht naar dé perfecte selfie over de hekken, precies voor het wiel van Daniele Colli die omviel door de klap en daarbij meerdere renners waaronder Alberto Contador omkegelde. De Spanjaard hield een pijnlijke schouder over aan de klap die plaatsvond in de laatste kilometer. Voor zijn plaats in het klassement had de val daarom geen gevolgen en blijft hij de leider in het klassement na zes etappes. Voor Colli was het einde oefening: hij brak zijn bovenarm.

Schouder twee maal uit de kom voor Contador

De roze trui kon hij echter niet aantrekken, zo bleek op het podium. In de val was zijn schouder uit de kom geschoten, maar die schoot er aanvankelijk weer in, zoals Contador vertelde “door instinctief te handelen, schoot hij weer op zijn plek”. Maar vlak voor hij het podium beklom was het weer mis. Daarna is hij meteen doorgegaan naar de mobiele röntgenwagen waar hij laten uitstapte met zijn linkerarm in een sling. Hij zei dat hij niets gebroken had.

‘el Pistolero’ liet vanmorgen via Twitter weten dat hij van start gaat in de zevende etappe ondanks zijn schouderklachten. Zelf verwacht Contador dat het met 264 kilometer een zware etappe wordt. De zevende etappe, Grosseto – Fiuggi, is de langste etappe van de Giro 2015.

Etappe 7: vrijdag 15 mei Grosseto – Fiuggi 264 km

De etappe van vandaag is tamelijk vlak en behoorlijk lang. Nadat er om 10.25 uur wordt gestart in Grosseto worden er 264 kilometer afgelegd naar Fiuggi alwaar de eerste renner rond 17.12 uur naar verwachting de finishlijn zal passeren.

Lange etappe begint vlak

De eerste 75 kilometer zijn zo plat als een dubbeltje en daarna gaat de weg langzaam de hoogte in gedurende zo’n 55 km. Het hoogteverschil bedraagt slechts 365 meter en dus mag je spreken van vals plat. Daarna daalt men weer en wordt het terrein heuvelig. Het eerste stuk van de rit biedt echter wel een prima springplank voor avonturiers en de mannen voor het puntenklassement, want de eerste tussensprint is heuvelop en wordt op 151.8 km geklokt, in Fiuggi waar de renners later op de dag terugkeren voor de finish.

Lastige finish Giro d’Italia

Na de eerste tussensprint volgt de enige bergdoorkomst van de dag, op de Monterotondo die telt als een categorie 4 met als doorkomst de 184.5 km. Na de afdaling volgt een stuk dat tamelijk vlak is en op 210 km loopt de weg opnieuw omhoog alwaar in Cave, op 229.7 km, de tweede tussensprint wacht. De rit eindigt bergop met een klim die vooral in het eerste gedeelte, met ruim 4%, tamelijk steil is. Ook het laatste stukje naar de streep loopt met iets meer dan 3% omhoog.

De zevende Giro-rit is geen typisch ding voor de sprinters, maar eigenlijk ook niet voor de klassementsrenners. Toch zou Richie Porte een poging kunnen doen om een slag te slaan ten koste van de gehavende Contador. De favoriet is echter Michael Matthews , de Australiër van Orica-GreenEDGE die al twee dagen in het roze shirtje reed en de derde etappe won. Philippe Gilbert wordt onder de grootste kanshebbers gerekend, terwijl zijn landgenoot Tom Boonen hier onder de mogelijke verrassingen mag worden gerekend.

Naast Matthews en Gilbert, worden ook Sacha Modolo, Juan José Lobato, Fabio Felline en Simon Gerrans gerekend onder de mannen met de beste papieren voor deze rit. Daarnaast kunnen Elia Viviani, André Greipel, Grega Bole en Luka Mezgec voor een verrassing zorgen. Onder de Nederlanders is Moreno Hofland de man met de beste kansen.