Tour de France 2017. Gisteren werd het parcours voor de Tour de France van 2017 bekendgemaakt. De startplek was al langer bekend; die ligt namelijk in het Duitse Düsseldorf. Alles tussen die plek en het welbekende Champs-Élysées, waar de Tour eindigt, is nu dus ook bekend. Wat vooral opvalt voor de komende edities, is dat niet alle etappes over een hoog aantal kilometers beschikken. Langere etappes worden nu afgewisseld met kortere, die dan weer een hoop intensief klimwerk kennen. Een absolute aandachtstrekker is de etappe naar de Foix in de Pyreneeën, die ook maar honderd kilometer bevat. De stukken van 20% omhoog daarin maken het echter een etappe die nog niet vaak zo is verreden in de Ronde van Frankrijk.

Quintana, Contador en Porte voornaamste concurrenten Froome

“De Tour gaat beslist worden in de bergen”, laat Froome weten nadat hij het parcours voor het eerst voor ogen kreeg. “Ik dacht meteen aan Nairo Quintana. Hij zal een van mijn voornaamste concurrenten worden, samen met Alberto Contador, Richie Porte en Romain Bardet.” De vernoeming van Quintana is zeker geen aparte, aangezien het parcours grote overeenkomsten kent met de Vuelta van afgelopen jaar, waarin Quintana duidelijk een stukje sterker was dan zijn Britse concurrent.

Voor Nederland is Bauke Mollema de afgelopen jaren al een van de smaakmakers wanneer het gaat om de grotere rondes. Hij heeft wel zin in de pittige ritten die er aan zitten te komen. Zijn reactie? “Ik word er wel vrolijk van”, aldus Mollema, die wel inziet dat hij voor het klassement komend jaar misschien niet zoveel kan betekenen als dat hij zou willen. “Het zit erin dat Contador als de grote kopman vertrekt. In welke rol ik dan ga rijden, als schaduwkopman of als ondersteunende renner met wellicht de Giro al in de benen, is nog niet bekend”, weet de Trek-renner, die dus wellicht een grotere rol in de Giro d’Italia mag gaan vervullen.

Weer geen ploegentijdrit in Tour de France

Een andere opvallende zaak is het aantal tijdritkilometers volgende zomer; dat zijn er namelijk maar 36. De openingstijdrit Düsseldorf bedraagt er 13, die in Marseille (één-na-laatste rit), heeft er 23. Een ploegentijdrit is er dit jaar wéér niet.

Wie wint de Tour de France 2017? De favorieten volgens 888sport:

  • Chris Froome @1.65
  • Rojas Quintana @3.75
  • Richie Porte @9.00
  • Alberto Contador @10.00

Je krijgt voor iedere ingezette euro bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug! Noteringen d.d. 19.10.2016.