Etappe 7 Eneco Tour 2015. Wilco Kelderman is zijn leiderstrui in de Eneco Tour 2015 zaterdag in een loodzware Ardennen-etappe van Heerlen naar Houffalize (208 kilometer) kwijtgeraakt aan de Belg Tim Wellens.

Onder zware omstandigheden – lees noodweer in de vorm van veel regen – moest de kopman van Lotto-Jumbo zijn meerdere erkennen in de klassementsrenners Wellens en Greg Van Avermaet. Wellens, titelverdediger in de Eneco Tour, won de etappe. Hij bleeft Van Avermaet, de nummer twee, 50 seconden voor. Makkelijk was de finale in Houffalize allerminst. Telkens was daar de zware beklimming van de Cote de Saint-Roch (1100 meter à 11%). Daarnaast moesten de renners nog twaalf hellingen zien te overwinnen. De zware finale zorgde ervoor dat de favorieten zich al op 60 kilometer voor het einde moesten laten zien, waardoor de laatste twee uur van de koers het aanzien meer dan waard waren. Wellens reed 25 kilometer van de streep weg bij de andere favorieten. De Belg trok de zege uiteindelijk over de streep en werd zodoende de grote winnaar van de dag.

Etappe 7 Eneco Tour 2015: St. Pieters-Leeuw – Geraardsbergen, 188,6 km

Vandaag wordt bekend wie de eindzege pakt in de Nederlands-Belgische rit. Voor NOS-verslaggever Joris van den Berg is dat nog een verrassing. “Ik verwacht dit weekeinde een ouderwetse België-Nederland, met hoofdrollen voor Wilco Kelderman, Lars Boom, Tim Wellens, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Of Dylan van Baarle zich, na zijn lange aanval van vrijdag, in de debatten kan mengen, vraag ik me af. Ik vrees dat het vele klimwerk van zaterdag iets teveel gevraagd is voor deze rouleur, die natuurlijk wel erg mooi tweede staat momenteel. Vandaag zou hij wel moeten kunnen vlammen.”

Lars Boom onder favorieten laatste etappe Eneco Tour 2015

Volgens Van den Berg is Lars Boom een van de Nederlandse favorieten. “”Boom heeft nog niet veel energie verspild, maar gaat zaterdag natuurlijk een lastige dag tegemoet met al die heuvels. Als hij die etappe een beetje goed doorkomt dan kan hij zondag, op ‘zijn’ Vlaamse wegen, gaan oogsten.” Voor de wielrenliefhebber is er vandaag nog 1 keer de mogelijkheid om aan de buis gekluisterd te zitten en alle ontknopingen te volgen. Daarna is de Eneco Tour 2015 ten einde.