Etappe 6 Eneco Tour 2015. Wilco Kelderman is de nieuwe leider in de Eneco Tour 2015. De renner van Lotto-Jumbo nam vrijdag door zijn vijfde plaats in de vijfde etappe de leiderstrui over van Jos van Emden, zijn ploeggenoot bij Lotto-Jumbo.

Johan Le Bron wint etappe 5, Van Baarde tweede

De tijdrit werd vandaag gewonnen door Johan Le Bon. De Fransman van FDJ was in de laatste meters te snel voor Dylan van Baarde, die genoegen moest nemen met een tweede plaats. Daar zal de Nederlander ongetwijfeld geen problemen mee hebben, want Van Baarde is nu ook de nummer twee in het algemene klassement. De Nederlander, die uitkomt voor Cannondale-Garmin, heeft momenteel één seconde achterstand op landgenoot Kelderman. Van Emden, die de dag dus begon met de leiderstrui, staat daar weer vijf tellen achter op de vierde plaats.

In gesprek met Wielerflits liet Kelderman weten blij te zijn met het veroveren van de leiderstrui. “Toen we de plaatselijke rondes reden, begon het pas echt te gieten”, vertelt hij. “Je zag echt niks meer en dat was met dat draaien en keren in Limburg wel lastig. Het was wel een geslaagde dag vandaag; we dachten dat we voor een sprint konden gaan met Moreno, (Hofland, red.), maar door de weersomstandigheden en de groep voorin was het echt koers. In dat geval moet je opletten en meespringen. De leiderstrui is een mooie opsteker. Nu moeten we hem verdedigen, want er zijn nog zat andere goeie jongens.”

Eneco Tour 2015 etappe 6: Heerlen – Houffalize, 208,6 km

De zesde etappe van zaterdag is de voorlaatste in deze editie van de Eneco Tour. In 208,6 kilometer koersen de renners van Heerlen naar Houffalize. Het is de langste rit van de Eneco Tour en onderweg wachten er achttien heuvels. Na een lokale omloop in Heerlen koersen de renners verder door Zuid-Limburg. De finish is in de Belgische Ardennen, zoals dat in de laatste jaren ook steeds het geval was. Het enige verschil met de voorlaatste etappetour van vorig jaar is dat die destijds op de Redoute finishte en daarmee toch ook een graadje heftiger was.

Zoals gezegd moeten de renners achttien heuvels zien te overbruggen. Ook wordt er nog even een plaatselijke ronde gereden. Op die plaatselijke ronde bevinden zich enkele flinke kuitenbijters, waaronder de Côte de Saint-Roch, die renners nog zouden kunnen kennen van Luik-Bastenaken-Luik. Na deze dag krijgen de renners morgen nog één keer de kans om alles uit zichzelf te halen, alvorens het einde van de Eneco Tour nadert.