Vuelta 2015 etappe 12. Mikel Landa heeft de koninginnenrit gewonnen in de Vuelta a España. Zijn teamgenoot Fabio Aru werd tweede en pakte voldoende tijd op Tom Dumoulin en Joaquim Rodriguez om de leiding in het algemeen klassement over te nemen van de Nederlander. Dumoulin staat nu derde op dertig seconden van Aru.

De rustdag heeft de renners van Astana duidelijk goed gedaan. Landa, die vertrok vanuit Andorra La Vella met ruim zes-en-twin-tig minuten achterstand op Dumoulin, reed iedereen met gemak op afstand tijdens de laatste van zes heftige cols. Zijn teamgenoot Fabio Aru was na een dagje bijtanken en vijf en een halve supercol nog fris genoeg om in de slotklim het gat naar zijn teamgenoot Landa bijna dicht te rijden.

Dumoulin verloor tijd toen hij zijn regenjasje niet over zijn rode trui kreeg aangetrokken in de afdaling van de Collada de la Gallina. Er viel een gat en dat kon hij niet meer dichtrijden en de Limburger deed bovendien nagenoeg al het kopwerk voor het groepje waarmee hij achterbleef. Hij had daarbij de pech dat die zich al hadden leeggereden – of dat pretendeerde, zoals in het geval van Chaves die aan de finish opeens nog wel over had voor een sprintje.

Dumoulin nog steeds in race om eindzege Vuelta 2015

Dumoulin kwam als negende binnen, op +2.59 van Landa. Op Joaquim Rodriguez verspeelde hij precies een minuut en dat waren drie seconden teveel om hem achter zich te houden in het algemeen klassement. De conclusie is dat Dumoulin goed stand heeft gehouden en zelf verwacht hij met de tijdrit van komende weekweer veel goed te kunnen maken. Voorlopig doet hij mee om de eindzege en heeft renners als Valverde, Froome en Quintana achter zich te houden.

Froome onzeker over vervolg Vuelta 2015

Chris Froome viel al vroeg in de rit doordat hij ergens tegenaan stuurde. Hij probeerde bij te blijven maar moest later toch lossen en kwam op zeven minuten achterstand aan in Cortals d’Escamp. ’s Avonds liet hij zich in het ziekenhuis nakijken vanwege pijn in zijn knie en schouder. Mogelijk zal hij vandaag niet meer zal starten als een nieuwe scan daar reden voor geeft. Daarmee zouden twee van de laatste drie grand tours voor Froome door een val voortijdig worden beëindigd.

Ook Sergio Paulinho van kwam ten val. De renner van Tinkoff-Saxo werd door een motor uit de toeclips gereden en werd met zeventien hechtingen in zijn been weer in elkaar gezet. Zijn Vuelta zit er op na de aanrijding door een motor. Dat overkwam eerder deze week zijn ploeggenoot Peter Sagan ook al. Ploegbaas Oleg Tinkov was toen al furieus en gisteren liet hij via twitter weten dat hij er serieus over nadacht om maar helemaal uit de Vuelta te stappen met zijn team.

Quintana zakte er ook doorheen. Hij had koorts en kon niet optimaal meekomen op de taaie hellingen in Andorra. Desondanks kon hij de schade beperken en kwam als veertiende binnen op +4.19 van Landa.

Vuelta etappe 12, do 03 sep: Les Escaldes – Lleida, 173 km

Na de loodzware koninginnenrit van gisteren, krijgen de renners vandaag de kans om wat op adem te komen in een nagenoeg vlakke rit waarin bovendien veel wordt gedaald. De start vindt plaats om 13.27 uur in Les Escaldes en de winnaar wordt tegen 17.40 uur verwacht in Lleida alwaar de finishlijn is getrokken.

Er wordt uiteraard wel geklommen in deze ‘vlakke’ rit. Er is één col die meetelt voor het bergklassement, de Coll de Bóixols die op 54,3 km in de race is bedwingen. Het is een tweede categorie klim met een lengte van 15,8 km en een gemiddelde stijging van 5%. Na kor dalen volgt er dan nog een piek, maar die telt niet mee voor de punten. Nadat de lange daling is ingezet, krijgen de renners op 118,8 km nog te maken met de Alt de Fondlonga, een klein klimmetje dat ook niet meetelt.

Mogelijk massasprint etappe 12 Vuelta 2015

Daarna is het nog zo’n 55 kilometer naar de finish en de weg is nu vlak of daalt zelfs wat. De finish zelf loopt lichtjes op, maar dat staat een massasprint niet in de weg. Gezien het parcours is dit een van de weinige etappes in deze Vuelta waar dat kan gebeuren en het is voor de echte volbloedsprinters de beste kans om zich te bewijzen.

Degenkolb vandaag absolute favoriet

Zoals John Degenkolb die nog geen etappe kon winnen in deze Vuelta. Eerder deze week greep hij in de tiende rit naast de winst doordat hij ingesloten zat en niet op tijd kon aanzetten. Vandaag start de Duitser van Giant Alpecin dan ook als de absolute favoriet.

Behalve Degenkolb wordt ook gekeken naar Luxemburgse Jempy Drucker van BMC die in eerdere vlakke ritten liet zien dat hij van plan is zich bij de sprinttop te rijden. Danny van Poppel wordt ook tot de favorieten gerekend om Nederland een derde ritzege te bezorgen in deze Vuelta.

Kristian Sbaragli was afgelopen maandag de snelste in Castellón waar hij zijn eerste profzege in een grand tour pakte. Mits hij niet te vermoeid is na de rit van gisteren, behoort hij zeker tot de favorieten. Daarnaast is José Joaquin Rojas een grote kanshebber en hij is de beste Spaanse troef is als het op sprinten aankomt.

Iemand om extra goed in de gaten te houden, is Alessandro de Marchi. Vorig jaar pakte de Friuliaanse vechtersbaas de dagzege in de zevende etappe na een ontsnapping in een iets heuvelachtigere Vuelta-rit waarin hij solo over de streep kwam. Verdere kanshebbers zijn Tom Van Asbroeck, Maximilano Richeze, Jens Keukeleire, Nikolas Maes en Niki Terpstra.