Eneco Tour 2015. Tim Wellens (Lotto-Soudal) is voor het tweede jaar op rij winnaar van de Eneco Tour geworden. Zijn Belgische landgenoot Greg Van Avermaet (BMC) werd tweede en Wilco Kelderman was tevreden met zijn derde plaats op het eindpodium. Manuel Quinziato (BMC) werd winnaar van de laatste rit.

De 24-jarige Wellens reed een goede Eneco Tour 2015 en hoefde zich slechts één keer echt te laten gelden om in de voorlaatste rit het algemeen klassement over te nemen van Wilco Kelderman. In de stromende regen won De Belg de koninginnenrit die startte in Heerlen en eindigde in Houffalize. Met de volle mep aan bonusseconden kwam Wellens uit op een voorsprong van +1:17 op Kelderman die op de derde plaats uitkwam.

Keldermans streven bij de start van de laatste etappe was om die derde plaats vast te houden, hetgeen hem is gelukt. “Ik heb er wel een goed gevoel over”, zegt Kelderman. “Ik heb ervoor gestreden deze week en ik heb denk ik niets fout gedaan. Dat is wel een mooie opsteker na de Tour de France.”

Quinziato wint op Muur van Geraardsbergen

De slotetappe van de Eneco Tour 2015 was de Ronde van Vlaanderen in het klein. Er zaten zeventien hellingen in en flink wat kasseienstroken. De Italiaan Manuel Quinziato won de slotetappe door op vijf kilometer van de streep zijn medevluchters Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) en Yves Lampaert (Etixx-Quick Step) te lossen en hen op een mooie afstand te rijden.

Maar op de Muur van Geraardsbergen viel de Italiaan stil en uiteindelijk kon hij Leukemans maar net voorblijven. De 35-jarige Italiaan zei tegen zichzelf toen hij de Belg zag naderen dat hij moest “winnen of sterven”. Het werd het eerste, een overwinning op pure ‘grinta’.

Leukemans dus tweede op drie seconden en Lampaert derde op acht seconden. Greg Van Avermaet (BMC) was de snelste van de rest van de achtervolgende groep waarin ook Wellens zat die hij vier seconden voorbleef pakte nog vier seconden terug op Wellens en eindigde als tweede in het eindklassement op 0.59 van zijn landgenoot. Kelderman (Lotto-Jumbo) maakte het podium compleet.

Eindklassement Eneco Tour 2015

1 – Tim Wellens (Lotto Soudal) in 28:31:59
2 – Greg Van Avermaet (BMC) op +59
3 – Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) +1:17
4 – Philippe Gilbert (BMC) +1:40
5 – Fabio Felline (Trek Factory Racing) +1:48
6 – Andriy Grivko (Astana) +1:54
7 – Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) +2:02
8 – Tiesj Benoot (Lotto Soudal) +2:11
9 – Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) z.t.
10 – Julien Alaphilippe (Etixx-Quick Step) z.t.