Vuelta 2015. Fabio Aru  is winnaar geworden van de Vuelta a España van 2015. Tijdens de laatste etappe vanuit Alcalá de Henares die eindigde in Madrid kwam zijn eindklassement op geen enkele manier meer in gevaar. De Duitser John Degenkolb won de rit voor Danny van Poppel.

Aru al zeker van winst Vuelta 2015

Fabio Aru was op zaterdag al verzekerd van de overwinning in het eindklassement van de zeventigste Vuelta nadat Tom Dumoulin de rode trui aan hem verspeelde. De Nederlander van Giant-Alpecin raakte in de problemen op de cols van de voorlaatste rit en kon de 24-jarige Aru niet volgen. Hij zakte weg naar de zesde plaats in het algemeen klassement en die positie behield hij ook na de laatste rit. Wel kreeg hij een andere prijs: hij werd door de jury uitgeroepen tot de ‘Meest Strijdlustige Renner’ in deze editie van de Vuelta.

Aru vierde zijn overwinning onderweg al met zijn ploeggenoten onder het genot van een glaasje champagne. Joaquim Rodriguez werd tweede op +57 seconden en Rafał Majka (Tinkoff-Saxo) werd derde op +1:09.

De laatste etappe van net geen honderd kilometer begon pas echt nadat de renners de finishlijn voor de eerste keer passeerden. Het peloton bleef compact tot de laatste paar honderd meter voor de eindstreep.

Dumoulin moest iets terugdoen voor Degenkolb in Vuelta 2015

John Degenkolb, de ploeggenoot van Dumoulin bij Giant-Alpecin, werd goed naar voren gereden door zijn helpers. Onder die helpers bevond zich Koen de Kort maar ook Dumoulin. Ondanks dat de Limburger zich de dag ervoor helemaal had leeggereden, knokte hij keihard om zijn ploeggenoot de etappezege te bezorgen. Op de NOS vertelde hij dat Degenkolb dat ook echt verdiend had. “John heeft echt keihard gewerkt de afgelopen weken. Hij heeft zich echt uit elkaar getrokken voor mij. Ik voelde me klote maar ik moest iets terugdoen”.

Eerder op de dag kwam al naar buiten dat Dumoulin zijn ‘jour sans’ niet helemaal onverwacht kwam; in de dagen ervoor voelde hij al dat hij niet zo lekker in zijn vel zat en dat het op raakte. Ook zijn ploegleider liet weten dat Dumoulin ziek was geweest.

Degenkolb weet Van Poppel voor te blijven bij finish rit 21 Vuelta 2015

Degenkolb moest de sprint al vroeg aangaan. Even leek het erop dat Danny van Poppel een tweede ritzege zou behalen, maar Degenkolb kon hem in een geweldige eindspurt net achter zich houden. Van Poppel dus twee en Jempy Drucker drie.

Het puntenklassement: werd gewonnen door Alejandro Valverde (Movistar). Het bergklassement werd door Omar Fraile (Caja Rural-RGA) gewonnen en het combinatieklassement ging naar Joaquim Rodriguez (Katusha). Het Ploegenklassement werd gewonnen door Movistar dat Astana van het lijf wist te houden.